RECEPT

STARTERS

Rökta musslor i vitt vin och grädde

 Du behöver;

  • valfritt rökflis

  • ca 1 kg blåmusslor, i nät

  • 1 röd chili

  • 2 klyftor vitlök

  • 3-4 cm ingefära

  • 1 kruka koriander

  • 1 kruka persilja

  • 2-3 dl vitt vin

  • 1 lime

  • 2-3 dl grädde

  • salt och peppar

  • 4 skivor gott vitt bröd

 

Gör så här

* Lägg rök chipsen i blöt och förbered klotgrillen för 50/50 grillning med briketter.

  • Tvätta musslorna, släng de som inte stängt sig eller som är trasiga. Lägg musslorna i en gjutjärnsgryta och ställ på den del av grillen som inte har direkt värme under sig.
  • Lägg på massa rökflis på briketterna, stäng locket och stäng igen toppspjället nästan helt o hållet, detta för att fånga in så mycket röksmak som möjligt i grillen.

* Låt musslorna ligga under lock i ca 10 minuter. När du tittar igen så skall de ha börjat öppna sig.

Under tiden musslorna röks så hackar du upp chili, vitlök, ingefära, koriander och persilja fint.

* Dra över grytan med musslorna till den direkta värmen, få upp temperaturen lite i grytan och lägg därefter i vitlök, chili, ingefära  Låt fräsa med en stund.

Rör därefter ner hälften av den hackade koriandern, och hälften av den hackade persiljan. Salta och peppra. Häll på vin, pressa över lime och låt sjuda en stund, därefter häller du på grädden och rör runt.

Dra över grytan till indirekt värme igen, lägg på mer rökflis, stäng locket och låt allting koka cirka 10 minuter. Lyft någon gång då och då och rör runt i grytan och smaka av.

Skär upp ett par skivor gott bröd

Lägg upp musslorna i fina fat, strö över resten av den hackade persiljan och koriandern, lägg brödet på sidan.

Färdigt att servera!

Grillad Haloumi med tomatsalsa 4 personer

 

  • 1 Haloumi för att grilla

  • 1 Nektarin
  • ½ rödlök
  • 1 citron
  • Pepparmix (köpt eller gör egen)
  • 2 tomater
  • 1 dl Heinz chilisås

Gör så här:

Salsan;
Börja med att tärna ner nektarinen och tomaterna. Hacka löken. Dela på citronen och grilla snittytorna i ca 5 minuter. Blanda ner allt samman i en skål, pressa över citronsaften, salta och peppra.

 

Vid grillen:
Grilla haloumin hel på samtliga sidor på indirekt värme. Du kan räkna med ca 20 minuter. Den är klar när den har en inbjudande konsistens, skär upp den och servera den tillsammans med tomatsalsan.

 

 

Baconlindad torskrygg på spett 4 personer

  • Räkna med ett spett per person
  • 3 paket bacon
  • 600 gram torskrygg
  • Grillspett
  • 1 citron

Vid grillen

Förbered grillen för indirekt grillning, ca 200 grader.

Gör så här

Lägg in spetten och vänd på dom efter ca 5 minuter. Spetten är klara när torsken har en innetemperatur på 50 grader.

Grilla samtidigt en citron

Servera de baconlindade torskryggs spetten och ringla lite citron saft på dom innan servering. Toppa med några flingor salt.

 

 

Spenatvåfflor med en touch av chili 4 personer

 Du behöver;

  • 4 majskolvar med blast
  • 100 g lagrad cheddarost
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl flytande honung
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl ketchup
  • 3 cm färsk ingefära
  • Rökt salt

 

Vid grillen

Förbered grillen till ca 200 grader och indirekt grillning. Ställ in laggen i god tid, den behöver vara het. Använd klarifierat smör när du jobbar med gjutjärn, smöret tål extremt höga temperaturer

 

Gör så här:

Blanda crème fraiche, honung, pepparrot, dill 
Vispa ihop våffelsmeten, häll av vattnet från den tinade spenaten och vänd ner spenaten i smeten.

Grädda våfflorna. Som förrätt räcker det med att man får en ¼ del av våfflan.

Varmrök en bit lax, se recept under ”varmrökt lax” Servera våfflan med lax, pepparrots crèmen och en dillkvist.

Byt ut spenaten mot dill, gräslök eller annat som du har hemma.

 

Grillad majs med god glaze och riven cheddar 4 st

 Du behöver;

  • 4 majskolvar med blast
  • 100 g lagrad cheddarost
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl flytande honung
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl ketchup
  • 3 cm färsk ingefära
  • Rökt salt

 

Gör så här:

Skala och hacka vitlöken, skala och riv ner ingefäran, blanda ner detta tillsammans med farinsocker, soja, ketchup, honung, salt och peppar.

Grilla majsen med blasten kvar på direkt värme i ca 20 minuter. Blasten hindrar majsen att bli bränd och torr samtidigt som det blir en jämn tillagning. Efter 20 minuter skalar du av blasten, penslar med glazen tills det att majsen fått lite fin färg. Riv över cheddarosten när de tas från grillen och servera med mer bbq-glaze.

HUVUDRÄTT

Biffpanna 6 personer

  • 4 schalottenlökar
  • 2 morötter

  • 150 gram rökt sidfläsk

  • Kalvfond

  • 2 dl Créme fraiche

  • 3 dl Grädde

  • 1 ½ dl vatten

  • 2 skivor ryggbiff á 200 gram

  • Timjan, helst färsk

  • Hacka lök, skiva morötter

  • Tärna sidfläsket

Förbered grillen på direkt hög värme. Placera gjutjärnsgrytan i GBS gallret (i hålet)

* Fräs sidfläsket ett par minuter, tänk på att stänga grillocket, locket är en smakbärare.

* Blanda ner morötter och lök, fräs ihop med sidfläsket ett par minuter.

* Lyft bort grytan och dra isär brikettkorgarna till indirekt värme. (sänk värmen) Ställ på grytan igen, häll i vätskan, krydda upp såsen och lägg på gjutjärnslocket på grytan, annars kokar det torrt.

Förbered ryggbiffarna genom att salta och peppra. Grilla biffarna på hög värme, direkt grill.  När du fått fina grillränder på båda sidorna lägger du köttet åt sidan på indirekt. Låt köttet gå klart där till önskad temperatur.

Skär ner köttet i strimlor och vänd ner i grytan, servera med grillad potatis.

     

     

    Varmrökt lax

     Blötlägg valfri rökchips. Ett tips är bok, cherry eller äpple. Det ger en mild och fin smak

    * Förbered grillen för 50/50, få upp grillen till 100-120 grader.

    Krydda laxen på valfritt sätt

    Lägg rökchips direkt på briketterna

    Lägg in laxen på motsatt sida av värmekällan

    Stäng toppspjället till mer än hälften, spjället ska vara över råvaran så röken går ”längsta vägen ut”

    Låt locket vara stängt de närmaste 25 minuterna

    Laxen är klar när den når en innertemperatur på 52-54 grader

     

     

    DESSERT

    Clafoutis – fransk bärkaka

    • 400 g Hallon och blåbär, frysta går bra
    • 2 dl Mandelmjöl
    • 1,5 dl Vetemjöl
    • 1,5 dl Strösocker
    • 1 msk Vaniljsocker
    • 4 Ägg, varav 2 är äggulor
    • 3 dl grädde
    • Salt
    • 50 g osaltat smör

     

      Gör så här:
      Smält smöret
      Blanda äggen med de torra ingredienserna.
      Tillsätt det smälta smöret och grädden, lite i taget. Smaksätt gärna med lite finrivet citron skal. Lägg i bären i en ugnsfast form. Häll över smeten i formen

      Vid grillen:
      Indirekt värme ca 180 grader.
      Ställ i kakan på indirekt värme i ca 40 minuter

      Servera tillsammans med glass eller vispgrädde.

       

       

       

      Wokade kardemummaäpplen med lime

      • 3 röda äpplen
      • 2 msk smör, clarifierat
      • 1 pressad lime
      • 3 msk vatten
      • 3 msk honung
      • 2 tsk stötta kardemummafrön

      Blanda samman:

      • 1 dl lätt crème fraiche
      • 0,5 tsk vaniljsocker

      Vid bordet: Klyfta upp äpplena, blanda ihop  crème fraiche och vaniljsocker

      Vid grillen: Placera gjutjärnswoken på direkt värme i grillen. Hetta upp smöret .  Lägg i äppelklyftorna när smöret är gyllenbrunt och woka dem ett par minuter. Dra bort woken från den direkta värmen till indirekt värme.

      Häll över citronsaft, vatten och honung. Blanda ner kardemumman.

      Servera tillsammans med Crème Fraichen

       

       

       

      TILLBEHÖR

      Focaccia bröd

      750 g vetemjöl (tipo 00)

      250 g durumvetemjöl

      30 g jäst

      20 g socker

      havssalt

      6 dl vatten

      2 kvistar färsk timjan

      2 kvistar färsk rosmarin

      olivolja

      I KÖKET

      Blanda vatten, salt och jäst. Tillsätt durumjöl och blanda tills degen har en mjuk konsistens.

      Tillsätt vetemjölet och blanda degen i ytterligare ett par minuter (degen ska vara ganska våt).

      Ta bort koppen från kycklinghållaren och klä kycklinghållaren med bakplåtspapper. Fördela degen direkt på botten och tryck ner färsk rosmarin och timjan i ytan.

      Låt jäsa övertäckt i ungefär en timma.

      VID GRILLEN

      Gör i ordning grillen för grillning på indirekt hög värme, ca 200 grader

      Strö havssalt och olivolja över brödet. Sätt kycklinghållaren i GBS®-gallret (hålet i gallret) och grädda brödet i cirka 25 minuter, tills det är gyllene och frasigt.

      TIPS

      Tillsätt gärna soltorkade tomater och oliver i degen om du vill variera smaken

       

       

       

      Grillad pimiento de padrones med parmesandipp

      4 personer

      • 200 gram pimiento de padrón
      • 2 dl creme fraiche
      • 2 dl finriven parmesan och 1 krm svartpeppar
      • 1 msk pressad citron

      Blanda creme fraiche, parmesan, citronsaft och svartpeppar.

      VID GRILLEN
      Grilla padrones på direkt grillning tills de får lite färg.  Pensla med lite olivolja under tiden.  När padrones är klara, strö lite flingsalt över dom och servera med dippen.

       

       

       

      Fräsch potatissallad till grillat

      Du behöver:

      • Färskpotatis ca 1,2 kg (eller efter säsong)
      • 1 Röd lök
      • 240 g Sugar snaps
      • 1 knippe sparrisknoppar
      • 1 knippe Dill
      • 3 msk honung
      • 4 msk vit balsamvinäger
      • 1 dl olivolja
      • 2 krm svartpeppar
      • 1 tsk flingsalt

      Gör så här:

      Börja med att koka potatisen, låt den svalna av. Sugarsnaps och sparris sjuder du i ett par minuter.

      Blanda ihop honung, balsamvinäger, olivolja och svartpeppar.

      Hacka rikligt med dill.

      Häll över blandningen och strö över dillen och vänd ner allting varsamt. Toppa med lite flingsalt.

      Byt ut oljan mot crème fraiche med franska örter:

      Hoppa över honung, balsamvinäger, olivolja och vänd ner 2-3 dl crème fraiche med franska örter. Är den slut i butiken så tar du Kockens ”Franska Örter” och blandar ner i crème fraichen. Supergott!!!!

       

       

       

      Krossad färskpotatis 6 personer

      Du behöver:

      • 1,2 kg färskpotatis
      • 1 dl rapsolja, olivolja eller smält smör
      • Flingsalt
      • Färska kryddor, timjan/rosmarin

      Gör så här:

      Tillaga potatisen på grillen, i ett bleck, på indirekt grillning och 200 grader ca 15-20 minuter.

      Krossa därefter potatisarna försiktigt med en grillspade eller liknande. De ska fortfarande hålla ihop, inte falla isär.

      Pensla potatisarna med olja eller häll över flytande smör/rapsolja, strö över salt, färska kryddor, t.ex. timjan eller rosmarin.

      Fortsätt grilla potatisarna på indirekt värme i ca 25-30 minuter tills ytan är gyllenbrun.

      Smaksätt oljan/smöret med lite rökt paprikapulver eller 1-2 pressade vitlöksklyftor, eller både och.

       

       

       

      0760-262230

      bella@grillbella.se

      BD & BBQ AB
      c/o P & A Nilsson
      Vasavägen 9B
      582 20 Linköping

       

      CONTACT & BOOKING REQUEST

      Avtal


      Kontakt

      0760-262230
      bella@grillbella.se
      BD & BBQ AB  Vasavägen 9B, 582 20 Linköping