Intresset ökar att skapa event på distans i takt med att covid-19 har sitt grepp om världen. Grejen är ju den att det funkar. Men en gedigen och enkel inköpslista kan du förbereda dig inför en vinprovarstund med lite enkelt tilltugg direkt från grillen. Följ oss online från ditt eget kök, uterum eller matsal. Följ länken här så kommer du rätt idag fredag 24 april klockan 18.00 https://www.facebook.com/events/1112284502445325/
Vi ska lättröka brieost, och vidare göra tarte flambé. Här använder jag tortillabröd eller tacobröd som många känner igen bättre. Det är lätt att hantera och du behöver inte använda någon pizzasten eller pizzaspade utan lägger tortillabrödet direkt på gallret. Ikväll toppar vi tortillabrödet med två olika toppingar, lite cremefraiche, riven mozarellaost och lite rökt sidfläsk på den ena. Den andra gör vi lite somrig med cremefraiche i botten, mozarellaost och kallrökt lax som du lägger på. Här kan man välja och lägga laxen på brödet innan gräddning eller efteråt. Det är en smaksak och hur du än gör så kan du toppa tarte flambén när den är klar med lite cremefraiche, stenbitsrom eller löjrom och slutligen lite hackad färsk dill – grymt gott. Du grillar tarten på indirekt värme det vill säga där du inte har någon värmekälla under ditt tortillabröd. Det blir bränt under minuten om du lägger brödet över den direkta värmen..
Ikväll har vi ju med oss Madeléne från Wine and Bubbles. En fantastisk sommelier som är lätt att lyssna på och som presenterar vinerna med en härlig inlevelse och känsla. Läs mera om henne via den här länken: https://www.facebook.com/wineandbubbles.se/
Håller vi ihop och skapar sådana här event – på distans, så har vi snart tagit kontroll över situationen igen och vi kan återigen träffas och umgås.
Ha en trevlig helg och fortsätt följa myndigheternas råd, glöm inte att vara källkritisk. Nedan följer inköpslistan, vad du behöver till en kväll på distans med ”Smakupplevelser med livgrenadjärmässen och vänner”
Mina varor har jag köpt på Ica Maxi i Linköping https://www.ica.se/butiker/maxi/linkoping/maxi-ica-stormarknad-linkoping-8900/start/?gclid=EAIaIQobChMIl5y_hI2B6QIVkh0YCh2AuwWBEAAYASAAEgLrIfD_BwE
- Inköpslista
- 2 passande roséviner:
1 Cava – Pinot Noir Rosé Nr 2216 och Les Lauzeraies nr 2724 - 1 paket mellan tortillabröd
- 100 gram rökt sidfläsk
- 5 dl cremefraiche
- 150 gram riven mozarellaost
- 150 gram kallrökt lax
- Ett knippe färsk dill
- 1 liten burk stenbitsrom/sikrom eller löjrom
- 1 vattenmelon
- 1 paket mascarponeost
- Vaniljsocker
- 1 lime
- 1 brieost
- 1 burk fikonmarmelad
Att förbereda hemma:
Skär ner det rökta sidfläsket och laxen. Lägg i två olika skålar. Hacka lite dill och lägg åt sidan. Det är bra att förbereda det som går att förbereda. När det är dags att göra tarten så breder du tunt ut lite cremefraiche med en matsked, toppa med ost, sidfläsk, salt och peppar. Grunden är densamma på tarte nummer två men du har lax på den istället. MUMS.
Vidare blandar du 150 gram mascarponeost med 2 matskedar cremefraiche, en halv pressad lime och saften ur en halv lime, avsluta med att ha i 2 matskedar vaniljsocker. Ställ kallt. Riv lite limecest (limeskal, det gröna) över krämen.
Melonen skär du i trekanter, ca 2 cm tjocka skivor.Melonen grillas senare på hög direkt värme ett par minuter på varje sida. Serveras med mascarponekrämen och om man vill – gärna lite glass till.
Brieosten går att lättröka helt naturell. Ikväll gör vi både och, en toppar vi med lite honung, hackad färsk timjan och lite chiliflakes och den andra röker vi naturell – på en kolgrill.