Förberedelserna till jul är totala. Engagemanget med julklappar och inte minst klappar till julklappsspelet som i familjen är dagens höjdpunkt, där läggs det mycket tid, tankar och omsorg. Men det började flera veckor innan när jag gick ut och hade vinter grillkurser med Weber. Under fem helger var jag ute på en roadtrip och inspirerade grillare att röka egna råvaror till julbordet. Jag har känslan av att jag lyckades bra med det. Intresset blev stort även på jobbet så det ramlade in lite beställningar på rökta brieostar, närmare bestämt 10 stycken. Så det var bara att sätta igång. Jag bor ju mitt i stan men det hindrade mig inte från att plocka fram miniröken och en Master Touch kolgrill två dagar före jul. Lite drygt tre timmar senare var jag klar. Jag hade tio brieostar klara och en hel laxsida.

Brieostar toppade med honung, färsk timjan, rosmarin och chiliflakes.

Brieost; Kolibrie eller President ger det bästa resultatet. Osten är körd i Webers smokey mountain 37 cm. jag valde låg temperatur i röken, ca 90 grader. Osten är klar när den är mjuk överallt, både runt om och mitt på. Man kan fördelaktigt använda sig utav ett grönsaksform eller liknande när man röker osten. Det blir lättare att plocka bort osten från röken/grillen. Rökflisen för dagen blev äpple och hickory, blandat.


1,8 kilo lax till julafton

Varmrökt lax med dill, paprikapulver, citroncest, salt och svartpeppar. Här i en kolgrill med en temperatur på cirka 100 grader. Laxen är klar när den uppnått en innertemperatur på ca 51-52 grader. Till den här laxen använde jag blötlagd äppleflis och pecanflis.

Vi blandar lite på julbordet hemma hos oss. Det klassiska julbordet går inte alltid hem 2018 då en del inte äter kött utan endast fisk och skaldjur. Bufféer i sig tycker exempelvis inte vår tonåring är så roligt så vi försöker göra ett julbord som passar alla. Räkorna finns där, likaså löjromen men också brunsåsen till köttbullarna om någon vill mosa sin potatis. Lite lyxigt på julbordet är också den gratinerade hummern. Givetvis så finns klassikerna, en del av dom även på vårt julbord.




Hummern är inga konstigheter. För att effektivisera lite så smälte jag smör, hackade ner chili, vitlök och saltad, pepprade något. Vidare delade jag på hummern och hällde över det smälta smöret. Gör omväxlingsskull så hade jag river mozzarellaost på det hela och vidare in i ugnen på ca 220 grader tills det att en fin gratinerad färg tar form.

Bon appetit. Nu laddar vi om, 2019 har precis börjat.