Ett litet klipp från France Tours, hur vårt kortvecka kan beskrivas – som bäst. ”En kortvecka i ett vackert Languedoc, sprängfyllt med smaker, dofter och i sin vackraste blomsterskrud. Under er vistelse i hjärtat av vinodlarland, kombinerar vi kvällarnas grillkurs med besök på vingårdar med vinprovningar, kulturutflykter och restaurangbesök och äter specialkomponerade menyer för att allra bäst kunna presentera traktens specialiteter av vin och ypperligt lagad mat.” Vi bodde fantastiskt på Maison D’oc D’or, ett litet Chambre d´hotes de charme i den strategiska belägna byn Murviel-Lès-Béziers, endast 20 minuter från flygplatsen och nära till alla våra vingårdar och utflyktsmål. Chambre d’hôtes är alldeles nyrenoverat med varsam hand och är inrymt i ett gammal maison de maître från 1800-talets mitt. Under sommaren 2019 har även huset installerat AC.

Fantastiska Do´c Do´r

På tisdagen hade sällskapet en resdag och kom fram först på kvällen. Där väntade trots den sena timmen, en tre rätters middag innan sängen lockade efter en lång dag. Jag flög ner redan på lördagen så jag hade redan haft ett par dagar i en underbar miljö.

Hela veckan bestod av bland annat vingårdsbesök och vinmakare som kom och pratade om sina viner, metoder och filosofi kring deras sätt att framställa viner. En riktig höjdare var när vi åkte ut på picknick och satt i stort sett mitt bland vinrankorna och åt en gudomligt tillagad buffé.

Picknick bordet uppdukat

Vinprovning, olivoljeprovning och mycket annat förgyller vistelsen under 4 dagar. Det franska köket är fantastiskt och gillar man ostron kan du på vissa ställen sitta i stort sett mitt i odlingen och beställa godbitarna.
Moules Frites, blåmusslor med pommes och aioli, finns i stort sett överallt att beställa. Här kan dom verkligen konsten att hantera fisken och skaldjuren på rätt sätt.

Ostron i mängder, mini ostron, mellanostron och stora ostron

Ett besök på Nouilly Prat fabriken är ju också en självklarhet när man befinner sig i Marseillan. En rundvandring som avslutades med provsmakning av de fyra sorters vermouth som finns. Torr, original, söt och slutligen en som bara finns att köpa på plats: ”Ambre” Söt, fyllig och god med en liten tvist av citronskal.
När vi sedan redan var i Marseillan så blev det lunch med inriktning åt skaldjuren.

Kvällarna gick vi igenom väldigt mycket vad det gäller grillarna. Hur vi tänder upp de olika grillarna, hur vi bevarar temperaturen, rengöring och mycket mera. Sen grillade vi givetvis våra middagar tillsammans. Allt ifrån rökta blåmusslor, rökt brieost, rökt lax, räkor, sidfläsk, den perfekta hamburgaren, lamm, nötkött, kyckling, desserter och mycket mycket annat. Givetvis med utvalda passande viner. Sen sitter ju alla inne med egna erfarenheter och fantastiska recept som jag helt klart måste prova.
Några stycken hann med ett och annat bad i den härliga poolen.
På Do´c Do´r saknas ingenting. https://www.docdor-languedoc.com/

En av höjdpunkterna på veckan var också Champagnefrukosten som bjöd på allt ifrån Blanchett, Cava, Crémant och Champagne.