Hela september är som en förlängning av sommaren. Grönt och friskt och fortfarande varma dagar med lite inslag av hög, klar och frisk luft.

Månaden har präglats av grillning på olika sätt. En fest med inte mindre än fyra förrätter innan den härliga grillbuffén serverades fick riva igång september. Allt från Skagenröra med rökta räkor, blåmusslor i vitt vin och grädde, gratinerad hummer och härliga varmrätter på buffén till ett stort dessertbord där dagens huvudperson låg bakom smakerna. Vilket upplägg!
Givetvis med alla gällande rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten.

Festen krävde några grillar men mest tacksamma var vi över Ranch Kettlen som är som ett stort kraftverk. Med sina 94 cm i diameter så rymmer det en hel del kol/briketter men det får också plats rätt mycket mat på grillen.
När det vidare var dags för att grilla de olika grillspetten och dom fina flankstekarna från Franzéns Ekokött så kunde vi inte önska oss något mera. Grillningen satt som en smäck. Jag älskar min Ranch Kettle

http://franzensekokott.se/butik/

Blomstertorget hade veckan därpå Höstvecka. Så varför inte grilla det som trädgården har att erbjuda? Efter ett uppställ med tält, grillar och bord så kunde jag woka äpplen med vaniljmascarpone och grilla päron för att toppa med roquefortost och hackade valnötter. Som pricken över i:et så toppade jag päronen med lite honung innan jag lade på osten. MUMS!!

Du behöver det här till wokade äpplena:
Äpplen – från trädgården eller fråga grannen
200 gram mascarpone
2 tsk vaniljsocker eller mera efter smak
Skalet av en lime, saften av en ½
Malen Kardemumma
Honung
Lite vatten

  • Skär äpplena i båtar
  • Blanda ner vaniljsocker i mascarponen. Riv ner lite limeskal för att få en extra upplevelse, pressa ner saften från en ½ lime
  • Använd en värmetålig wokpanna eller gjutjärnspanna
  • Använd rapsolja eller clarifierat smör (tål höga temperaturer)
  • Häll i oljan och låt bli varmt – vänd ner äpplena och rör runt ett par minuter
  • Pressa över limen från en ½ lime, strö över kardemumman, häll på en ½ dl vatten och ringla över lite honung

    Äpplena är klara när du är nöjd med konsistensen.
    Det är en smaksak hur mycket tuggmotstånd man vill ha i sina äpplen.
    Servera med vaniljmascarponen. Funkar fint med lite vaniljglass också.

Du behöver det här till grillade päron:
Päron, lite sötare, något mjukare
Roquefortost eller Kvibille Ädel special
Valnötter
Honung

  • Skär päronen i ca 2 cm tjocka skivor
  • Grilla dessa på direkt värme ett par minuter. Lägg sedan åt sidan på grillen så dom får en konsistens som passar dig
  • När dom nästan är klara, lägg på en skiva ost, låt smälta lätt
  • Hacka valnötterna och strö över innan servering. Funkar att äta både kalla och varma

Vidare hade Livgrenadjärmässen en vin och matprovning fredagen den 18 september. Madeléne Edelborg från Wine and Bubbles var på plats och presenterade både bubbel och olika viner till den meny som var välplanerad till kvällen. https://www.facebook.com/madelene.edelborg
På Livgrenadjärmässen finns massor av aktiviteter att hitta. Kika bara på deras utflyktspaket, hur kul som helst. https://livgrenadjarmassen.se/

Nu blir det vilohelg men redan nästa helg är vi igång igen och den här gången bär det av till Mälarhöjden/Stockholm för att grilla på en högtidsdag. Fram till nästa gång får ni ha det så bra så hörs vi snart.
En sak till, min bok är äntligen på tryck, så nu kanske jag ska börja skriva på en ny. Kan bli en spännande tid framöver på många olika sätt.

Alla kan Grilla